Kilimanjaro bærer- hvad er det?

Kilimanjaro bærer er en person – Mand/kvinde – der bærer diverse udstyr op på Kilimanjaro. Det vil sige det er det udstyr som man som turist ikke selv skal bruge mellem de forskellige camps.

Kilimanjaro bærer er motoren på Kilimanjaro

Kilimanjaro bærer pakker alt hvad de skal slæbe op ad Kilimanjaro. Det gør de ved Start – Machame Gate.
Når du som turist bestiger Kilimanjaro gør du det med en flok af hjælpere. Du skal kun bære det du skal bruge når du vandrer mellem de forskellige camps. Du har en Daypack med dig.

Din Daypack består af:

Kilimanjaro bærer. Deres oppakning bliver vejet inden afrejse til første Camp. Bærerne må løfte max. 20kg. Dette for at beskytte Deres helbred.

Beklædning:

  • Lange bukser/evt. zip-off bukser
  • Regnjakke/skaljakke
  • Regnbukser/skalbukser
  • Undertøj(Svedtransporternde)
  • Sol hat
  • Solbriller
  • Langærmet trøje (Svedtransporterende)
  • Kort ærmet trøje
 • Strømper/sokker

Andet grej

  • Sol creme
  • 2-3 liter vand
  • Fotografi apparat
 • Vandrestave

I alt noget der svarer til 6-8 kg. Det er hvad du skal træne dig op til at kunne bære på turen til toppen. Der vil selvfølgelig være ting som bliver mere eller mindre vigtige på de forskellige etaper.

Læs meget mere om træning til Kilimanjaro her

Maulidi er chef for Kilimanjaro bærer
Maulidi – Chefporter. Maulidi har ansvaret for at alt bliver fragtet imellem lejerne og at teltet står når turisterne kommer til campen.

Men når du så anvender meget mere grej på turen er der nogle andre der skal bære det. Og det  er her Kilimanjaro bærerne kommer ind i billedet.

Kilimanjaro bærer har et job der består i at flytte alt det du som turist ikke flytter fra Camp til camp.

Nu undrer du dig over hvad det kan være? Din Sovepose. Dit skifte tøj. Din tandbørste. Den stol du sidder på når du spiser. Det telt du sover i. Dit liggeunderlag. osv. osv.

Forsæt selv listen.

Messetelt - her spiser turisterne alle måltider i
Messetelt – hvor man som turist spiser alle sine måltider i.

En dag på Kilimanjaro

En dag på Kilimanjaro starter med at du får en kop kaffe på sengekanten. Eller rettere på liggeunderlaget og i soveposen. Dette for at få en bedre start på dagen end hvis du blot skal kravle ud af den varme sovepose med det samme. Efter kaffe, the eller Chokolade så er det blevet pakketid. Og du skal iklædes for dagens strabadser. Herefter kommer der morgenmad i Messeteltet hvor der bliver serveret mad efter alle kunstens regler.

Efter morgenmaden kan man begynde at se Kilimanjaro bærerne de vågner og er ved at gøre sig klar til at møde på jobbet. Når du som turist har klaret din egen pakning og tandbørstning så er tiden kommet til at du skal starte dagen med at gå op ad Kilimanjaro.

Nu starter Kilimanjaro bærerne med at pakke Deres eget telt og siden alle de andre telte der er på Campen. Dvs. Guidernes telt, turisternes telt, køkken teltet. Alt grej du ikke selv bærer, bærer bærerne.

Bærer - nogen gange kan man undre sig over hvad 20kg. kan fylde.
Kilimanjaro bærer – hvem sagde ondt i nakken? Nogen gange kan man undre sig over hvor meget 20 kilo kan fylde. Det er kun lovligt at slæbe på max 20kg. inklusiv bærernes eget bagage, hvilket kun må veje 5 kg.

Der er efterhånden kommet nogle regler om hvor meget den enkelte bærer må tage med af baggage. Det var der ikke i gamle dage. Der læssede man blot på bærerne uden omtanke på hvor meget de egentlig kunne løfte og ad bjerget.

Kilimanjaro bærerne klarer Campen

Kilimanjaro bærerne har deres egne rutiner til hvordan de klarer Campen. Der er typisk en Chief-porter der er ansvarlig for camp og at alt udstyr kommer med op til den næste lejr.

Mens man som turist går i meget langsomt tempo for at vænne kroppen til højden, går bærerne i et noget højere tempo. Nogen vil sige at de rent faktisk løber op ad Kilimanjaro. Når bærerne starter en lille time efter at vi som turister er startet fra campen. Går De i hurtigt tempo op til næste lejr.

Det gør De fordi når vi kommer som turister til den næste lejr. Ja, så står den jo klar som om den altid har stået der. Så den tid vi bruger på at gå til næste lejr. Skal bærene på samme tid pakke lejeren ned, “løbe” til næste lejr og sætte det hele op igen.

Og det gør De så !

og De gør det hver dag !

Imponerende!

Kilimanjaro Bærer vs. turist. Der er selvfølgelig stor forskel på hvem der bærer hvad.
Forskel i oppakning; Turist vs Kilimanjaro bærer. Jeg tror ikke mange turister ville kunne bestige Kilimanjaro, hvis vi ikke anvender bærere på bjerget.

 

 

 

 

 

 

 

Kilimanjaro bærer regler

Heldigvis er der kommet lidt flere regler der gør at bærerne ikke kan være med på bjerget, hvis De ikke har:

En sovepose

Et liggeunderlag

Et par vandrestøvler/sko

Det er selvfølgelig en kontroversiel beslutning hvis den enkelte bærer ikke har muligheden for at kunne købe sig til det nædvendige udstyr. Men omvendt hvem har gavn af at bærerne, som i 1996 hvor jeg var deroppe, kom i “Clip-clapper”. Der er heldigvis også kommet flere regler omkring, hvor stor en oppakning Kilimanjaro bærerne må tage med sig på Kilimanjaro. Tidligere hvor reglerne ikke eksisterede var det op til den enkelte bærer at sige fra. Og når du, som bærer,  står og endelig har fået et job, så giver du dig. Og sommetider giver du dig alt for meget. Hvilket resulterede i at der var mange skader og “nedbrud” på bjerget. Og når der så samtidig er sparet på bærerne er guiden nødt til at bede om forstærkning fra Gaten.

Derfor oplevede man også tit at der kom nye folk til og andre gik ned pga. skader.

Hvad tænker du?

Leje af udstyr

Mangler du udstyr og ikke vil købe det, har du mulighed for at leje det af min samarbejdspartner – www.Friliv.dk